Hrdě reprezentující Veteráni

22.09.2013 04:58

Spousta dobrých myšlenek vzniká u přátelského hovoru u piva a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Nápad vytvořit soutěžní družstvo veteránů nebyl odložen do šuplíku, ale byl rozvíjen a postupně získával konkrétní obrysy. Výsledkem bylo stabilní 13členné družstvo mužů v nejlepších letech (od 33 do 69 let J), které z části rozšířilo základnu SDH Luleč a hned po posledním sněhu začalo pilně trénovat na soutěžní sezónu.

Vzhledem k počtu borců bylo jasné, že veteráni vytvoří dva soutěžní týmy a bylo nutné je tedy nějak odlišit, tj. pojmenovat. Úlohy najít ty správné názvy pro dva týmy se bravurně zhostil nejstarší člen družstva veteránů a bezesporu aktuálně nejstarší účastník soutěží v požárním sportu na Vyškovsku – náš „Děda“. Po hluboké několikasekundové úvaze našel veteránům názvy, které jednoznačně vyjádřily Dědovu celoživotní lásku k přírodě a všemu s ní souvisejícímu … veteráni si říkají „Šubrtkáři“ a „Žankáři“. Už chybělo se jen vybavit výraznou reprezentativní vlajkou a veteráni mohli vyrazit na svou premiéru.

Během celé sezóny se lulečtí veteráni zúčastnili všech pěti závodů, vyhlášených v okrese Vyškov pro kategorii veteráni (V35). Na žádném z nich se nenechali zahanbit a všechny požární útoky dotáhli do zdárného konce, tj. bez neplatného pokusu. Na všech závodech se se ctí umísťovali na 4. – 6. místech, což jim při jejich pravidelné účasti zajistilo v konečném zúčtování 3. a 4. místo v celém seriálu závodů pro veterány v okrese Vyškov. Jejich nadšení pokračuje dál, plánují tréninky a letos se ještě pobavit na prosincové závody do Kuřimi. Poté si několik měsíců od závodění odpočinou a budou se spřádat plány na další sezónu.

Nutno doplnit, že požární sport není zdaleka jedinou činností tohoto kolektivu. Aktivně se dle potřeby účastní příprav a organizace společenských akcí, určených pro děti i dospělé. Podle posledních ohlasů se kolektiv veteránů do příští sezóny zřejmě ještě rozroste a budou soutěžit tři týmy. O stejném záměru uvažují i dámy, a tak s největší pravděpodobností vznikne v Lulči první družstvo veteránek na okrese, což by mohlo být silným impulsem pro ostatní sbory a to vše vést ke vzniku soutěžní kategorie veteránek. V každém případě by si už měl „náš Děda“ začít lámat hlavu, jak nově vznikající týmy pojmenuje. J