Pestré odpoledne mladých hasičů s Policií ČR

13.03.2013 16:00

Ve středu 13. března 2013 nás navštívili zástupci Policie ČR z územního odboru Blansko – Vyškov. Naše pozvání přijali jmenovitě paní por. Mgr. Alice Navrátilová z oddělení prevence a pan nstržm. Petr Nováček z dopravního inspektorátu a během téměř dvouhodinového setkání nám představili prakticky veškerou činnost zmíněných oddělení.


Mladí hasiči se rozdělili do dvou věkově rozdílných skupin. Věkově mladší si vzala na starost preventistka a seznámila děti se základy bezpečnosti. Mimo jiné byla probrána témata jako bezpečné přecházení přes vozovku, přechody pro chodce, dopravní značky apod. Za správné odpovědi dostali ti nejmenší pexeso s dopravními značkami.


Skupinka starších se mohla seznámit díky nadstrážmistru Nováčkovi s činností dopravního inspektorátu. Mládež si mohla zkusit, jakým způsobem se zjišťuje požití alkoholu či psychotropních látek před jízdou z dechu resp. ze slin řidiče. Následně nám bylo předvedeno také zpracování orientačních výsledků těchto testů. Mladí hasiči měli také možnost vyzkoušet profesionální dalekohled, kterým dopravní policisté kontrolují například připoutání řidiče za jízdy nebo umístění platné dálniční známky na čelním skle vozidla.


Jak děti tak i jejich vedoucí se zájmem vyslechli zkušenosti, zvídavě se vyptávali, aby po skončení přednášky odcházeli obohaceni o nové poznatky. Dvojici členů Policie ČR patří díky za jejich návštěvu a přínosné informace, stejně tak velmi děkujeme vojenskému kaplanovi kpt. Mgr. Josefu Konečnému za poskytnutí prostor místí fary pro tuto ojedinělou akci.